Musashi Miyamoto – Knjiga pet prstenova

tm_1229189066

Poštuj božanstva i bude, ali ne zahtevaj ništa od njih, ne oslanjaj se ni na šta, i nikad ne žali za stvarima u životu.

Već duže vreme čitam knjige koje su povezane sa dalekim istokom. Već sam pisao o Bušidu, pa je jedino logično upoznati se sa najvecim samurajem u istoriji, i to ne kroz neku vrstu biografije ili mita, već kroz prizmu njegovih reči.

Ne postoji mnogo epiteta koji bi opisali ličnost i lik Musashi Myamota. 1582?-1645. Nema, jer se za njegovo ime vezuje najveća vrlina. Poznat je najviše po svojim duelima, čak preko šezdeset, iz kojih je izašao kao pobednik.

Poznat i po svom stilu „dva neba” i predivnoj knjizi koja se i dan danas izučava. Kao što je Sun Tzu-a zapisao svoje strategije takođe je Musaši pokušao da na vrlo alegorični način dočara svoju veštinu kroz put mača.

Ova knjiga se sastoji iz pet delova – četri elementa: zemlje, vode, vatre, vetra, i petog – praznine. Svako od ovih poglavlja, kako sam Musaši objašnjava, ima svoj prirodan tok. Poglavlje praznine je vrlo specifično, jer na kraju Musaši sa nama deli svoje misli koje su probojne, ostavljaju bez teksta i čine vas da se osetite vrlo ponizno i ogoljeno pred Univerzumom.

Vrlo zanimljivo je to što je ovo poglavlje u suštini samo jedna strana, a kao naslov istog, sama srž je „u odsustvu svakog obličija i njegovoj nesaznajnosti”. U zavisnosti od puta kojim koračate, nikada ne mora da znači da je prava linija puta, ili njegova sigurnost, ispravna. Ponekad je potrebno ići dužim stazama, krivudati i skrenuti negde, da bi mogli da spoznate da li je taj put zapravo taj po kome trebate da hodite.

Mijamoto nas uči da se ne protivimo različitim putevima ovog sveta. Da pri tome okušamo sebe u svim umetnostima, da je svet dubok, i da ne žalimo niti žudimo za stvarima. Iako bez učitelja, naučio je biti blag, i da je čestitost vrlina koje se ne treba odreći, ako se već odričemo tela i materijalnog. Takođe smisao njegove veštine je oštar um koji se ne oslanja samo na sebe, jer je um taj koji pokreće mač i seče.

Volja je esencija, a pobeda je život i jedina opcija. I na kraju, par reči: neka vam je iskrenost temelj, vodite se ispravnim umom, imajte jasno i ispravno razumevanje i razmišljajte sveobuhvatno. Shodno tome, prazninu ćete načiniti putem i videti put kao prazninu.

Advertisements