Stiven Hoking – Kratka povest vremena

Vaseljena je bez granica u prostoru, bez početka ili kraja u vremenu i bez ičega što bi tvorac tu radio.

Odakle potiče vaseljena? Kako i zašto je počela? Zašto smo ovde? Pitanja koja inspirišu svakoga od nas, ukoliko se naravno uopšte pitate otkud vi ovde… na ovoj planeti, trećoj u orbiti žutog patuljka u Sol sistemu, sa osam planeta i mnoštvom drugih objekata… koji je naravno samo jedan od mnogobrojnih sistema… u jednoj galaksiji od preko 400 milijardi zvezda… koja se ni po čemu ne razlikuje od ostalih milijardi galaksija koje plutaju u crnilu univerzuma.

Dakle, ukoliko se uopšte pitate to je jako dobro po vas same, znači da imate određen nivo inteligencije. Ovo je defitnitivno knjiga za vas. Ne morate da se zamarate sa mnogo drugih, ukoliko pročitate ovu sjajno sublimiranu verziju univerzuma od čitavih 223 strana. Hoking na prvoj strani kaže da je odlučio da izostavi sve jednačine tako da nećete morati da zamarate svoju ionako prepunu“ glavicu nekim nepotrebnim informacijama.

hokingHoking vas na vrlo fluidan i krajnje zabavan način provodi kroz teoriju i materiju kao i modele univerzuma, od samog početka istraživanja pa do dana današnjeg. Mi živimo naše svakodnevne živote, gotovo uopšte ne razumevajući svet“; na ovo odveć uobičajeno pitanje: Odakle sve ovo?, možemo dobiti samo nejasano upamćeno religijsko uputstvo ili sleganje ramenima. Neki se čak osećaju nelagodno jer, suočeni sa univerzumom, shvataju koliko je ograničenje ljudske moći shvatanja. Univerzum je najveća od svih misterija, i svaki put kada odgovorimo na samo jedno pitanje, otvori se narednih pet. Sagan je rekao da smo mi (materija koja je spoznala svest) upravo način da univerzum spozna samog sebe.

Ova knjiga nam pokazuje koliko je samo brilijantan ljudski um. Koliko smo samo toga postigli za vrlo kratko vreme u kome smo prisutni u kosmičkoj istoriji (čiste sekunde su u pitanju) i gde možemo da odemo. Moram opet da zamerim Alnari koricama tj. tekstu na poleđini. Iako je ovo priča o univerzumu, astrofizici i kosmologiji, činjenica da se četiri puta spominje bog, i dva puta tvorac, može itekako da se shvati van konteksta. I opet, kao par puta do sada, ponavljam da kada Hoking kaže: “Želim da dokučim Božiji um“, ovo NIKAKO ne znači da postoji tamo neki tvorac, antropomorfni čikica koji upravlja, već se ova rečenica striknto odnosi na to da se dokuče i spoznaju prirodni zakoni u okviru kojih funkcioniše Kosmos.

Kasnimo, i to dosta. Generalna populacija mora shvatiti, mora se pre svega zainteresovati za fundamentalna pitanja, da bi ljudska civilizacija i misao napredovali u skladu sa tehnološkim dostignućima. Ovo je prava knjiga da apdejtujete svoje modele sveta i univerzuma. Vrlo je bitno da prepoznate ova fundamentalna pitanja koja sve nas guraju ka boljem, ka većem, ka bržem, ka daljem. Hoking predviđa da ćemo uskoro probiti većinu barijera i da će nas to odvesti na nove horizonte nepoznatog.

 

Advertisements