Patrik Ourednik – Europeana, Kratka istorija dvadesetog veka

Ko kaže da je istorija dosadna? Svi se sećamo udžbenika štampanih sitnim fontom, crno belih i očajnih ilustracija, s vrlo nemaštovitim i suvoparno poređanim informacijama – mrzeo sam istoriju zbog toga, a sada se bavim arheologijom – potpuna ironija.

Kada pogledam da sam rođen 1984. godine, shvatam da mogu da se pohvalim da sam dosta toga proživeo. Recimo, te godine ubijena je Indira Gandi. Već sledeće godine otkrivena je rupa u ozonskom omotaču. 1986. Černobil, 1989. pao je berlinski zid i studenti su masakrirani na Tjenanmen trgu. Godine 1990. lansiran je Habl, 1991. raspao se USSR, 1992. završio se hladni rat.

U to neko isto vreme raspala se SFR Jugoslavija i rat besni Balkanom. Godine 1995. ebola virus se širi Zairom, 1997. naučnici kloniraju ovcu, 1998. Viagra je izašla na tržište, 1999. uz Nato bombardovanje, plašili smo se Milenijumskog BUG-a, a Evropa usvaja Evro kao valutu.

Godine 2001. desio se 11 septembar, 2003. spejs šatl Kolumbija je uništen, 2004. Roveri Spirit i Oprtuniti na Marsu, a Kasini ulazi u orbitu Saturna. 2005. Hajgens se spušta na Titan, urađena je prva uspešna transplatacija lica, a Liverpool osvaja Ligu šampiona.

Od 2006. Pluton više nije planeta, 2008. Olimpijada u Pekingu, a Kineski svemirski program lansira treću ljudsku misiju, 2009….

Dakle, iz ovog malog primera zaključujem da ne živim po onoj divnoj kineskoj poslovici koja kaže “da bog da živeo u najinteresantnijem vremenu”. Štošta će se usput desiti, a Patrik Ourednik nam je priredio “Kratku istoriju dvadesetog veka” kako bi nam na prost, divan, i pre svega zanimljiv način objasnio šta nam se to dešavalo u poslednjih stotinak godina.

Komedija i tragedija 20. veka sastoji se u tome što, kada uzmemo sumu svih vekova iza nas, ovo zapravo jeste najbolje i najzanimljivije vreme, iz prostog razloga što je svojim napretkom čovečanstvo sada u mogućnosti da izbriše više hiljada biljnih i životinskih vrsta, usput uništava planetu, i na kraju, obriše civilizaciju. Uz sve svoje beneficije, 20. vek je najtruliji vek bar što se tiče planete Zemlje, a 21. vek nastavlja da prati prethodni.

Istina je da smo napredovali tehnološki, ali nismo odmakli od nečega što bi drevni Grci zvali varvarizmom. Nemojte se zavaravati, jer sada imamo samo tri glavna pokretača života: novac, moć, i pohlepu, a sve ostalo služi toj svrsi. Recimo, ova Svetska ekonomska kriza, popularno nazvana SEK, još jedna je u nizu izuma ovog svetog trojstva.

Patrik Ourženik je, pre svega, češki prevodilac koji živi u Parizu. Češkim čitaocima poznat prvenstveno kao autor rečnika nekovencionalnog češkog jezika. Autor je pesničkih zbirki i zbirki biblijskih i parabiblijskih izreka. Obajvio je takođe knjigu proze Rok Čtyriadvacet 1995. godine, i sada ovu jako simpatičnu knjižicu, koju vam preporučujem jer će vas nasmejati, daće vam dosta materijala za razmišljanje, i shvatićete koliko je samo vek za nama bio kompletan apsurd. Jedna od boljih konstatacija je ta da je 20. vek počeo 1914. sa atentatom u Sarajevu, ubistvom Austrougarskog prestolonaslednika.

Kako smo preživeli katastrofe i apokalipse, do toga da smo čekali Hrista koji se nije pojavio.

 

Advertisements