Kristofer Hičens: bog nije veliki – Kako religija truje sve

Nakon malo duže pauze (ili bolje rečeno obaveza koji se tiču egzistencije), voleo bih da vam predstavim čoveka koji spada u autore na spisku “must read” u vašem životu. Mogu da kažem da sam poprilično bio iznenađen kada sam u našoj knjižari zatekao ovo izdanje u prevodu, posebno zato što tema ove knjige nije kod nas u tolikoj meri zaživela (ukoliko naravno ne uzmemo u obzir na hiljade i hiljade tekstova koji kruže internetom) kako je to slučaj u svetu, i o njoj se sa mnogo latentnosti šapuće. Dakle, govorimo o razumu, humanizmu, nauci, sekularizmu, o osnovnim ljudskim pravima. Mala zamerka ide na kvalitet štampe, štamparske greške i cenu, s obzirom da je ovo izdanje zaslužilo ako ništa drugo ono barem tvrđe korice i bolji papir (nasuprot svom onom đubretu koje se štampa).

Kao i sa prethodnim autorima koje sam pokušavao da predstavim na ovim stranama, a koji se pored mnogo drugih stvari bave i pitanjem religije (bolje reći diskreditovanju iste), Kristofer Hičens je jedan od “četvorice jahača” (pored Sem Harisa i Ričarda Dokinsa – zapravo još uvek nisam napisao ništa o Den Denetu, što se da ispraviti) i možda najprovokativniji i najprodorniji od ovih navedenih, jer, za razliku od njih, Hičens zadire dublje i temeljnije u socijalne, političke, društvene, filozofske, metafizičke, etičke, egzistencijalne niše gde se suprotstavlja teizmu u bilo kojoj njegovoj formi. Da li je u pitanju teorija evolucije ili evolucija kosmosa, nuklearno nauružanje, politika, Hičens je jedan od onih retkih koji to uzima na sebe heads on!

Ono što njega čini tako brilijantnim jeste njegov retorički stil (i nezamenljivi britanski akcenat), potpomognut fantastičnim analitičkim umom (koji bi verovatno mogao da zapamti rezultate treće Beogradske lige – zapad) i neverovatnom sposobnošću da to elokventno izrazi na takav način da to bude razumljivo i kristalno jasno apsolutno svakome.

GodIsNotGreat

Kristofer Hičens je vrlo zanimljiv čovek i ima vrlo šarenoliku biografiju. Pored toga što je ova knjiga prodavanija od Harija Potera Harija (sedmog dela) i bestseller u mnogo zemlja na planeti, on je izvanredan autor, novinar i književni kritičar čiji je stil pisanja istančan, vrlo pitak (Long Džon pitak), direktan, ličan, i pre svega, vrlo snažan. Neko bi rekao da je na trenutke kontradiktoran, ali naravno samo na prvu loptu, ukoliko se ne uzme u obzir sve što on jeste. Kroz njegov novinarski rad (kolumnista je za Vanity fair, Free inquiry, World post, etc.), talk show-ove, književne kritike, biografije i dokumentarne filmove, vidimo pre svega jednog običnog sisara (kako voli da oslovljava homosapiens vrstu), koji na jedan vrlo hrabar način iznosi stavove koji vrlo često nisu oni popularni (neke ljude su spaljivali i linčovali zbog izražavanja sitnijih stvari, recimo da je zemlja okrugla). Nedavno je dospeo na Forbsovu listu 25 najuticajnijih liberala u Americi, iako sebe vidi kao radikalnog, a ne liberalnog.

Takođe, ističe da veruje u filozofske vrednosti “Doba prosvetljenja”. Njegov glavni argument je da “koncept boga ili višeg bića jeste u osnovi totalitarističko verovanje koje uništava individualnu slobodu”, i organizovanu veru (tačnije, tri Avramove religije ili velike monoteizme) vidi kao glavnog neprijatelja civilizacijiskim vrednostima i od toga gradi priču koja zalazi u sve sfere ljudskog delovanja. Ova knjiga je razblažen spisak svega što je uzrok i posledica netolerancije, jednoumlja, zatucanosti i sado mazohizma koji se vekovima prenose kao forma mudrosti, poruka mira, ljubavi i razumevanja.

Ukoliko vas interesuje dalje šta čovek ima da kaže, preporučujem vam da pre čitanja “bog njie veliki” pogledate klip ispod, koji ima sedam delova, u nadi da će vam poljuljati ili potvrditi stavove koje ste do sada imali. Ako ništa, daće vam dovoljno materijala za razmišljanje, ukoliko vas je briga zapravo.

Knjigu mozete kupiti, ili skinuti sa ovog linka: bog nije veliki. Za one koje ovo zanima, preporučujem divnu zbirku od istog autora koja nosi naziv: The Portable Atheist: Essential Readings for the Non-Believer.