John Bosswell Simfonija nauke – Naučno znanje za široke narodne mase

“Nešto unutar nas prepoznaje da je Kosmos naš dom” – rekao je Carl Sagan u svojoj istoimenoj knjizi koja je takođe postala i najgledanija naučno popularna emisija pod istim naslovom. Sagan je preminuo 1996. godine nakon teške bolesti, ali njegovo zaveštanje koje je ostavio za buduće generacije živi i dalje.

Budući da sam veliki poklonik nauke, često po internetu tražim literatutru iz raznih oblasti, kao i naučno-popularne dokumentarce koje bih mogao da pogledam. Tako sam jednom sasvim slučajno otkiro projekat naslovljen “Symphony of Science” koji je ovih dana doživeo globalnu slavu putem youtube-a. Projekat je rad John Boswell-a, producenta i kompozitora, koji je došao na ideju da umiksuje i uhvati reči divova nauke, poput gore pomenutog Carla Sagan-a, Stivena Hokinga, Richarda Dawkins-a, Michio Kaku- a, i ubaci ih u svoje kompozicije. Ovim je na potpuno nov način približio širokim narodnim masama pitanja kao što su: Ko smo mi? Odakle smo došli? Gde idemo?

Do danas Boswel je producirao četiri spota Symphony of Science koje možete pogledati na Youtube-u, a dva su već izašla i na vinil. Naravno, kako je sam autor rekao u intervju za website exeminer.com

“Spotovi neće uticati na ljude u istom maniru, ali bih voleo da približim razna pitanja raznim ljudima. Spotovi su koncipirani tako da mogu da služe kao edukativno zabavni hibrid i ujedno pokazuju koliko je jaka naučna filozofija i poruka koja ona nosi. Onima, kojima su ovi koncepti poznati nadam se da će ih videti u novom svetlu i da će im se dopasti nov pristup.

Prvi remiks, “A Glorious Dawn,” orjentisan je na rad astrofizičara Karla Sagana i teoretskog fizičara Stivena Hokinga. Saganove reči su itekako lirične. Ko bi mogao da zaboravi njegove poetične opise svemira iz njegovih knjiga ili iz serijala Kosmos? Njegov glas je mekan i melodičan sa specifičnim akcentom, setite se: “Billions and Bilions“. Ima smisla koristiti Saganove klipove za projekat poput ovog, dok glas Stivena Hokinga dolazi sa specifičnom elektronskom augmentacijom koja je uzrok njegove bolesti, ali ipak ima svoj unikatni obris. Njihovi glasovi se vrlo prijatno prelivaju zajedno sa klavirskom melodijom.

Uz audio, Boswell razmišlja i o vizuelnoj interpetaciji koje bira za svoje remikse – to je upravo ono što ističe pesmu i navodi gledaoca da nastavi da gleda. Prvi video ima više od 2,7 milona individualnih hitova (hits) na Youtube-u, od kako je postavljen 17. Septembra. 2009. godine. 7-inčni vinil izašao je 9.11.2009. u čast onoga što bi bio Saganov 75. rođendan.

“We Are All Connected” naziv je druge kompozicije u kojoj se uz Saganov glas pridodaju glasovi fizičara Richard Feymen-a, autora Bill Nye-a, i astrofizičara Neila deGrasse Tayson-a. Bosswell hvata strast i entuzijazam ovih vrlo poznatih naučnika sa tečnom melodijom koja spaja elemente pesme. Boswell-ovo komponovanje dolazi do izražaja iz jednog prostog razloga – melodija vam se nakon prvog slušanja zaglavljuje u glavi.

Treći remiks “Our Place in the Cosmos” je možda Boswell-ov muzički najavanturističkiji poduhvat. Kompozicija poseduje miran R&B gruv, koje prethodne nemaju. Dalje, uz Sagana, pesma nosi reči kosmologa Robert Jastrow-a, eksperta na polju teorije struna Michio Kaku-a, i teoretičara biologije Richard Dawkins-a. Dawkins-ov refren ostaje upečatljiv slušaocu dugo nakon završetka pesme.

Matter flows from place to place, and momentarily comes together to be you. Some people find that thought disturbing; I find the reality thrilling” Richard Dawkins

U najskorijem Boswell-ovom remiksu “The Unbroken Thread”, postavljenom 6. januara, prirodnjak David Attenborough i primatolog Jane Goodall priključuju se Saganu. Video spot ima dosta materijala iz mnogih naučnih dokumentaraca koji ilustruju ono što je izgovoreno, a dodatak ženskog vokala Jane Goodall donosi osveženje u odnosu na prethodne numere. Sama tema je raznovrsnost života na zemlji, i jedan zaista fin i uprošćen način predstavljanja teorije evolucije.

Boswell napominje da vreme za produciranje svakog videa varira.

“Prosečno vreme za svaki video je oko tri nedelje rada par sati dnevno. Najviše vremena je potrebno za prelaženje naučnog materijala i filtriranje do pevljivijih stihova: ovo je ujedno najteži i povremeno vrlo frustirajući deo procesa. Ostatak je nešto u čemu zapravo uživam i odatle postaje tečno i slobodno. Prvo napravim pesmu pa onda editujem video.”

Šta je to što “tera” nekoga ko nije naučnik ili “full time” muzičar da uloži toliko vremena na ovakav projekat?

“Nisam naučnik, to je istina. Moja strast prema nauci počela je posle koledža. Zapravo, bio sam fasciniran kada sam gledao prvi put Saganov Kosmos. Nedavno sam tek počeo da eksperimentišem sa remiksima. Mislio sam da bi bilo prosto u redu napraviti neku vrstu tribute-a ovom velikom naučniku. Ogroman pozitivan odziv ljudi na “A Glorious Dawn”, i potencijal za slične video spotove, inspirisao me je da nastavim sa idejom i da je proširim na više polja.”

Na neki način, Symphony of Science je samo kreativna vežba, ali takođe ima i dublju svrhu. “Bitno je dotaći što više ljudi. Neki od njih cene muziku, dok drugi cene poruku koju ona nosi. Šta god da je slučaj, biću srećan”, kaže Boswell i napominje da će nastaviti da pravi Symphony of Science spotove, ali takođe ima nekih ideja koje nisu u vezi sa naukom, već i sa drugim poljima ljudskog delovanja.

Za više informacija o John Boswell’s Symphony of Science ili njegove druge muzičke projekte možete naći ovde. Takođe, na istom linku možete skinuti video klipove kao i mp3 verzije pesama.

Ne znam da li vas ovakve teme dotiču i koliko imate želje da otkrijete neverovatan svet naučnih činjenica koje vam daje prelepu sliku realnosti i našeg mesta u univerzumu, oslobođene od metafizike lakših sveznajućih dogmi, ali jedno je sigurno – vratiće vam osmeh na lice.

Tekst adaptirao, prilagodio i dopunio: Hades

Izvor: www.examiner.com

Advertisements