Arheološke prevare i mitovi

Da bi počeli sa daljim izlaganjem moramo na početku da definišemo jedan termin.

Artefact Hoaxes“Hoaxes are neither fakes nor forgeries as these terms in archaeology, refer to an artefact. A hoax, on the other hand, is an attempt to fool people into believing that something, usually philosophical or theoretical, is true by constructing or manipulating the truth.”

http://www.archaeologyexpert.co.uk

Pošto je to utvrđeno, možemo da pređemo dalje. Kako to izgleda? Pogledajte u sledećem primeru.

Prevare se ne dešavaju slučajno. Zapravo prilično su česte i ima ih u svakoj grani nauke, kako u prirodnim tako i u društvenim. Ovakvu “nauku” je vrlo lako prepoznati i uvek se podvlači pod neke “alternativne” pravce. Što se tiče arheologije, pseudograđa je obimna i koristi se uglavnom da bi se ostvarilo neko “teritorijalno” ili “istorijsko” pravo uglavnom nad nekom teritorijom.

Ali postoje i oni koji zastupaju “fantastične” teorije. Da smo posećeni od strane vanzemaljaca, da su postojale kompleksne civilizacije pre najstarijih poznatih itd. Da Bosna ima piramide! Ha! Ili da su srbi narod najstariji Lično sve te “alternativne teorije” su odličan materijal za naučnu fantastiku. Što zapravo i jeste slučaj u serijama poput Stargate SG1 ili Stargate Atlantis (preporuka ukoliko niste gledali).

Ono što je zapravo tužno jeste da se dezimformacije usađuju ljudima u mozak poput virusa, pa zato oni koji se bave tim tzv. “teorijama zavere” nastoje da prošire “ovu istinu” na web-u. Neke takve pojave su se toliko zapatile da su postale instantne senzacije. National Geographic i drugi naučni časopisi poput Scientific American ili Nature-a su morali da poput Mythbusters-a indentifikuju i prikažu takve priče kao prevare kao u slučaju džinovskih navodno ljudskih skeletnih ostataka.

Ukoliko vas ova tema zaista zanima ili prosto želite da saznate šta ima osnova u naučnom istraživanju preporučujemo vam knjigu The Propagation of Misinformation: . Ljudi sa sajta su se našalili tako da su organizovali takmičenje u pravljenju falsifikata istorije, ali ovoga puta just for the hell of it.

Ono što je potrebno svakom pojedincu, a što vas nisu učili u školi jeste:

Advertisements